Forensisch therapeutisch medewerker

Vacaturenummer:  43844

Vacature kenmerken

Standplaats Westzaan
Contractduur 1 jaar
Uren per week 32 - 36
Maandsalaris min. €2.734,00 - max. €3.529,00 (bruto o.b.v. 36 uur)
Salarisniveau Schaal 07 - Schaal 07
Niveau MBO 4
Vakgebied Sociaal / maatschappelijk / welzijn; Medisch / verzorging
Vacaturenummer 43844
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd​​
Functiegroep Forensisch Therapeutisch Werker​

 

Functieomschrijving

Ben jij op zoek naar een unieke werkplek achter de muren van de gevangenis waarbij je veel verantwoordelijkheid hebt en een directe invloed op het veilig houden van de samenleving? Lees dan snel verder in deze vacature! Als Forensisch therapeutisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de bewaring én beveiliging van personen geplaatst binnen Justitieel Complex Zaanstad (JCZ). Je geeft intensieve en individuele begeleiding aan gedetineerden op de leefafdeling en bij activiteiten. De visie van de Dienst Justitiële Inrichtingen is dat een detentie humaan uitgevoerd wordt, detentieschade voorkomen wordt en recidive zoveel mogelijk beperkt wordt.

Deze vacature staat open bij Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) maar komt ook voor op het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC), waardoor doorgroei en roulatie zeker mogelijk is! Binnen de ISD is een zeer groot deel van de doelgroep, veelplegers, verslaafd en een groot deel heeft daarnaast andere problemen. Hierbij kan je denken aan schulden, psychische stoornissen of een verstandelijke beperking. Kortom: een doelgroep met veel uitdaging en een bijzonder werkveld.

Meerderjarige veelplegers kunnen een ISD-maatregelen van maximaal twee jaar opgelegd krijgen, waarin ze een intensief re-integratieprogramma volgen. Dit is een succes: de recidive onder deze doelgroep neemt aantoonbaar af. Om dit doel te bereiken kijken we binnen de ISD wat er wel kan en werken we nauw samen met bijvoorbeeld schuldhulpverlenging en zorginstellingen. Daarnaast bieden we ook praktische hulp bij bijvoorbeeld problemen op het gebied van huisvestiging, inkomen of ID-bewijzen.

Onze medewerkers op de ISD zijn allemaal forensisch therapeutisch medewerkers die speciaal worden opgeleid voor de belangrijke taak op de ISD. We creëren een motiverende omgeving en bejegenen de gedetineerden met respect.

Op dagelijkse basis informeer je de gedetineerden over dagprogramma, houd je intakegesprekken, bereid je ze voor op de tijd na detentie en breng je persoonlijke doelstellingen in kaart. Je informeert de gedetineerden over veiligheids- en hygiëneregels en controleer je de gedetineerden, de cellen en gebouwen op veiligheidsaspecten en lever je Algemene Dagelijkse zorg (ADL). Bij agressief gedrag grijp je in en je stabiliseert – samen met je collega’s – crisissituaties en zorgt dat deze na afloop goed gerapporteerd worden. 

Meggi over haar baan als senior forensisch therapeutisch medewerker in het Justitieel Complex Zaanstad
“Ik begeleid zoveel verschillende mensen, met elk hun eigen probleem, achtergrond of verhaal. De mooiste momenten van mijn werk? Als de mannen uit zichzelf naar me toe komen voor een praatje en ik merk dat ze tot rust komen. Ook mijn team maakt dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. We werken vanuit gelijkwaardigheid en iedereen staat open voor nieuwe ideeën. Zo zetten we ons in voor een zorggerichte omgeving voor gedetineerden.” 

Lees hier het hele interview met Meggi.

Functie-eisen

  • Een afronde MBO-4 opleiding Zorg & Welzijn ( Persoonlijk Begeleider Maatschappelijk Zorg of Sociaal Pedagogisch Werker). Beschik je nog niet over de vereiste MBO-4 diploma maar wel gemotiveerd om deze te halen? Dan krijg je bij ons de gelegenheid en de tijd dit diploma te behalen. Zie daarover meer onder het kopje Bijzonderheden
  • Vaktechnische kennis van bewaking, begeleiding, zorg en instructie; 
  • Kennis van de doelgroep op de ISD is een pré
  • De bereidheid onregelmatige diensten te werken (nachten en weekenden; 


Dit is je kracht

  • Een goede vaardigheid in het observeren van gedrag van gedetineerden;
  • Een grote  passie voor het vak; 
  • Je bent sterk in het verlengen van zorg (gericht op zelfzorg), het omgaan met spanning en angst en het versterken van eigen vaardigheden; 
  • Je bent vaardig in het opstellen van rapportages
  • Je kan goed de-escalerend werken. 
     

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau Schaal 07 - Schaal 07
Maandsalaris min. €2.734,00 - max. €3.529,00 (bruto o.b.v. 36 uur)
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd​​
Contractduur 1 jaar
Minimaal aantal uren per week 32
Maximaal aantal uren per week 36

 

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
 

Bijzonderheden

  • Solliciteren? Volg de stappen door op de solliciteer knop te drukken en upload je motivatie en cv via je account. We raden je aan eerst meer informatie over onze sollicitatieprocedure te lezen voordat je solliciteert.
  • Ben je in dienst van de Rijksoverheid en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat of ben je (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
  • Voor deze functie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist.
  • Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.
  • Let op: de einddatum van de vacature is niet leidend. De selectie start wanneer geschikte kandidaten zich aandragen en sluit wanneer de vacature is vervuld. De vacature kan dus vóór de vermelde einddatum sluiten. Wees er daarom op tijd bij en reageer snel!
  • Zoals hierboven vermeld is een MBO-4 diploma PBMZ vereist voor deze functie. Je wordt óók uitgenodigd om te solliciteren als je een MBO-4 of MBO-3 diploma hebt in (bij voorkeur) een zorg richting. Als je aan de overige voorwaarden voor de functie voldoet, bieden we je namelijk de mogelijkheid om tijdens je werk een MBO-4 diploma PBMZ te behalen. Dit is een mooie kans, want met het MBO-4 PBMZ diploma kun je ook verder doorgroeien binnen onze organisatie. Het is belangrijk dat je vooraf nagaat of je gezien je thuissituatie in staat bent de opleiding te volgen, en of je er voldoende tijd voor kunt vrijmaken. Als je het diploma namelijk niet binnen de gestelde tijd behaalt wordt je contract met DJI beëindigd. Hieronder vind je de te verwachten opleidingsduur, afhankelijk van je huidige opleiding:
    o    Willekeurig MBO-4 diploma anders dan MBO-4 PBMZ (w.o. havo, vavo-havo); 1,5 jaar
    o    MBO-3 BSD of MMZ; 1 jaar
    o    Willekeurig MBO-3 diploma; 1,5 jaar
  • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer over de functiegroep Forensisch Therapeutisch Werker

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.
 

Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

Organisatienaam

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen

Organisatieomschrijving

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.
 

Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.
 

Afdelingsnaam

Justitieel Complex (JC) Zaanstad

Afdelingsomschrijving

Het Justitieel Complex Zaanstad (JC) biedt plaats aan meer dan duizend justitiabelen, waaronder patiënten in een penitentiair psychiatrisch centrum. De vestiging is toekomstbestendig en geschikt voor meerpersoonscelgebruik. Het JC biedt een detentieklimaat waarin zelfredzaamheid, zelfstandigheid en flexibiliteit centraal staan voor justitiabelen, personeel en de organisatie. Hiermee draagt het JC actief bij aan de veiligheid van de samenleving en het terugdringen van de recidive.

De kracht van het JC is het gericht zijn op ontwikkeling; dit geldt voor justitiabelen, de organisatie en medewerkers. Samen met de justitiabele bouwt het JC aan de toekomst door te kijken naar gedrag, kennis en vaardigheden.

Een justitiabele zal op basis van zijn gedrag in een programma geplaatst wat hij zelf kan samenstellen. Hij kan promoveren of degraderen, afhankelijk van zijn gedragingen. Hier zijn ook eventuele vrijheden van afhankelijk. De justitiabele zal waar mogelijk zeggenschap en regelruimte krijgen. Zelfredzaamheid wordt gestimuleerd, waarbij we ondersteunen waar nodig.

Personeel en organisatie
Het personeel van het JCZ is de belangrijkste schakel om doelstellingen te behalen. JCZ investeert in goede werksfeer en persoonlijke ontwikkeling met doorgroeimogelijkheden. Elke medewerker draagt als lid van een team verantwoordelijkheid voor de te behalen resultaten in het werk, benodigde kennis en bijbehorende gedragingen. Flexibiliteit in het werk, gericht zijn op (eigen) ontwikkeling en een gezonde balans tussen leiding accepteren en eigen regelruimte horen daarbij.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

De heer F. Zevenhoven, operationeel manager
06-50057183


Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:

Mevrouw E. Luijt, Corporate Recruiter
e.luijt@dji.minjus.nl
06-25751718
 

Shared Service Center DJI, Werving & Selectie
ssc@dji.minjus.nl
08807-54321